Kotiuttaminen


Kissan kotiuttamiseen tarvitaan rauhallinen mieli, paljon lihaisia herkkuja ja hyvälaatuista ruokaa, leluja, rauhaa ja rakkautta. Myös kissojen rauhoittaviin signaaleihin kannattaa tutustua etukäteen. Tutustuminen vaatii paljon aikaa! 


Hetkenä, jolloin kissa saapuu uuteen kotiinsa, tulee olla mahdollisimman rauhallinen. Liian äänekäs vastaanottokomitea vain säikäyttää kissan.

 Sopeutumisen helpottamiseksi kissan reviiri kannattaa aluksi rajata pienelle, turvalliselle alueelle, kuten makuuhuoneeseen, jonka oven voi sulkea. Näin kissa tutustuu vähitellen muihin kodin asukkaisiin, sekä uuden ympäristön tuoksuihin ja ääniin. Vähitellen se lähtee tutustumaan muihinkin kodin osiin ja tottuu pikkuhiljaa uusien perheenjäseniensä menemisiin ja tulemisiin. 

Kissan saatavilla on oltava ruokaa ja vettä siinä huoneessa, jonne se sijoitetaan. Vesi ja ruoka on hyvä tarjota erillisistä astioista. Hiekkalaatikon tulee olla oltava mahdollisimman etäällä ruokailupaikasta. 


Kissa ei saa altistua vedolle! 


Ensimmäiset yhteiset päivät 


Kissan ensimmäisinä päivinä sen perusrutiineihin ei kannata tehdä äkkinäisiä muutoksia. Jonkin aikaa kannattaa ylläpitää samoja käytäntöjä kuin sen edellisessä kodissa, on kyse sitten ruokavaliosta tai hiekkalaatikolla käymisestä. Kissa kannattaa totuttaa uusiin asioihin ja tapoihin vähitellen. 


Joitakin perushankintoja kannattaa tehdä jo etukäteen. 

Kuljetuslaatikko on käytännöllinen ja turvallinen hankinta matkustelua sekä eläinlääkärikäyntejä ajatellen. Kun kissaa kuljetetaan paikasta toiseen, on tärkeää varmistaa, että se tuntee olonsa turvalliseksi. 


Kissa tarvitsee tukevat ja helposti puhtaana pidettävät ruoka- ja vesikupit. 

Kissalla täytyy myös olla mahdollisuus teroittaa kynsiään. Esimerkiksi sisalkuidulla päällystetty raapimisalusta voi tyydyttää tämän tarpeen. 

Kissalle on hyvä hankkia myös joitakin leluja saalistusleikkejä varten. Suhde kissaan vahvistuu yhteisten leikkien kautta. Tämä myös lisää kissan aktiivisuuden ja liikunnan määrää. 


Kissan tutustuttaminen talon toiseen kissaan voi osoittautua hankalammaksi. 

Täysikasvuinen kissa ei välttämättä toivota uutta kissaa tervetulleeksi reviirilleen. Se saattaa käyttäytyä uhkaavasti, koska se ei hyväksy rutiiniensa muuttumista. Voi viedä useammankin kuukauden ennen kuin täysikasvuinen kissa hyväksyy toisen kissan täysin. Ensimmäisinä päivinä kissat pidetään erillään toisistaan. Tutustuminen aloitetaan joko verkko-oven lapi tai ovea raottamalla. 


Muutaman päivän kuluttua, kissat vaihtavat huoneita keskenään ja pääsevät näin tutustumaan toistensa tuoksuihin. Tämän jälkeen voidaan kissat jo päästää hetkeksi samaan huoneeseen. 


Feliway tai Pet Remedy haihdutin on hyvä hankinta kissojen tutumisvaiheen turvaamiseksi. 


Turvallisuus 


Myrkylliset huonekasvit:  
– Atsalea 
– Joulutähti  
– Leinikki (eritoten lehdet ovat myrkyllisiä) 
– Narsissin sipuli 
– Lilja (myrkyllinen kissoille) 
– Hyasintin sipuli 
– Kurjenmiekan lehdet ja juuret 
– Raparperin lehdet 
– Sinisade eli visteria 


Kasvit, joiden mahla tai maitiaisneste voivat ärsyttää tai polttaa ihoa ja silmiä:  
– Vehkakasvit: kirjovehka, peikonlehti, flamingokukka, köynnösvehka, huonevehka, kirjolehti, kultaköynnös 
– Tyräkkikasvit: joulutähti, ihmepensas, piikkikruunu  
– Viikunapuut: fiikukset, kumipuu 
Kasvit, joiden kosketteleminen aiheuttaa allergisia ihoreaktioita:  
– Esikkokasvit: kevätesikko 
– Lehmuskasvit: huonelehmus 
– Liljakasvit: tulppaani, hyasintti, anopinkieli 
– Mykerökukkaiset: krysanteemi 
– Narsissikasvit: narsissi, kustaankukka, amarylis, klivia, kriinumi, ritarinkukka. 
Kasvit, joiden syöminen aiheuttaa muita vaivoja:  
– Vakavia munuaisvaurioita: köynnösvehka ja fiikukset 
– Sydän- ja verisuonivaurioita: syklaami, misteli, alppiruusu 
– Hermostovaurioita: narsissikasvot, misteli, köynnösvehka 
Varo myös näitä! Nokkonen, hulluruoho, sormustinkukka, risiini, hemlokki, muratti, oleanteri, marjakuusi, verenpisara, tuoksuherne, peikonlehti, leveälehtikalmia, laakerikirsikka, huonekoiso, lyhytkoiso, sädekaisla (myydään kukkakaupoissa nimellä kissanruoho). 


Monet ihmisen ruuat ovat haitallisia, vaarallisia tai jopa kohtalokkaita kissoille. 


⦁ Sipuli, valkosipuli, viinirypäleet, rusinat, sienet, tomaatin vihreät osat ja monet juurekset ovat myrkyllisiä kissoille.  
⦁ Kofeiini vaikuttaa kissan keskushermostoon ja pienikin annos saattaa aiheuttaa vapinaa, oksentelua ja ripulia.  
⦁ Kaakao ja suklaa (erityisesti tumma suklaa) sisältää teobromiinia, kemikaalia mitä kissat eivät pysty sulattamaan. Suuri annos voi johtaa vakavaan sairastumiseen tai kuolemaan.  
⦁ Raaka kala sisältää tiaminaasia, joka hävittää b-vitamiinia. Lisäksi raa’asta järvikalasta voi saada loistartunnan.